Aktualitások

FUVAROZÓK FIGYELEM!!! FONTOS VÁLTOZÁS!!!

2022.03.10.

Változik az árufuvarozói engedélyhez kötött járművek köre

Az árufuvarozói engedély feltételrendszere 2022.05.21-től változik. Erre azért fontos időben felhívni az érintettek figyelmét, mert az engedély kiadása hosszabb időt is igénybe vehet. Az erre vonatkozó szabályokat a 261/2011. (XII.7.) Korm.rendelet tartalmazza. Jelenleg a 3,5 tonnát meghaladó legnagyobb össztömegű tehergépjárművel díj ellenében végzett közúti áruszállításhoz kell árufuvarozói engedély, viszont 2022.05.21-től már a 2,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművekre is kell lennie közúti árutovábbítási engedélynek, ha közúti áruszállítási tevékenységet végez a szolgáltató.

Ez a változtatás nagyon sok járművet, illetve szolgáltatót fog érinteni, hiszen sok jármű megengedett össztömege haladja meg a 2,5 tonnát (ez az adat a forgalmi engedély F.1-es rublikájában található). Ha van a közúti áruszállítást végzőnek ilyen járműve, akkor ajánlott sürgősen megkeresnie a közlekedési hatóságot, mert az engedély kiadása elég sokáig eltarthat, 2022.05.21-től pedig ezekkel a járművekkel csak az árufuvarozói engedély birtokában lehet közúti áruszállítást végezni.


Minimálbér 2022

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2022. január 1-jétől:

 • havibér alkalmazása esetén 200 000 forint/hó
 • hetibér alkalmazása esetén 45 980 forint/hét
 • napibér alkalmazása esetén 9 200 forint/nap
 • órabér alkalmazása esetén 1 150 forint/óra

A fentiekben meghatározottaktól eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2022. január 1-jétől:

 • havibér alkalmazása esetén 260 000 forint/hó
 • hetibér alkalmazása esetén 59 780 forint/hét
 • napibér alkalmazása esetén 11 960 forint/nap
 • órabér alkalmazása esetén 1 495 forint/óra
2022.01.03.

Egyszerűsített foglalkoztatás 2022

Minimálisan kifizetendő bérek az egyszerűsített foglalkoztatás kapcsán 2022.01.01-től:
- minimálbér ( 1 150 Ft/óra) 85%-a, azaz 978 Ft/óra, vagy
- a szakképzettséget igénylő munkakörökben garantált bérminimum (1 495 Ft/óra) 87%-a, azaz 1 301 Ft/óra.

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében az 1000 Ft-os vagy 500 Ft-os közteher erejéig maximálisan kifizethető napi munkabér összege 2022. január 01-től: 18 400 Ft/nap/fő

HA a munkavállaló szakképzettséget NEM IGÉNYLŐ munkakörben van foglalkoztatva!

a munkában töltött napok száma X a minimálbér napi összege (2022.01.01-től 9 200 forint) Napi mentesített keretösszeg 11 960 Ft.
A számítást az alábbi példa szemlélteti:
Foglalkoztatás napjainak száma: 25 nap
Kapott jövedelem: 300 000 Ft (25 nap X 8 óra X 1 500 Ft)
Mentesített keretösszeg: 25 nap X 9 200 Ft= 230 000 Ft X 130% = 299 000 Ft
Az adóbevallásban szereplő összeg: 1 000 Ft (300 000 Ft - 299 000 Ft)

HA a munkavállaló szakképzettséget IGÉNYLŐ munkakörben van foglalkoztatva!

a munkában töltött napok száma X a garantált bérminimum napi összege (2022.01.01-től 11 960 forint) Napi mentesített keretösszeg 15 548 Ft.
A számítást az alábbi példa szemlélteti:
Foglalkoztatás napjainak száma: 25 nap
Kapott jövedelem: 360 000 Ft (25 nap X 8 óra X 1 800 Ft)
Mentesített keretösszeg: 25 nap X 11 960 Ft= 299 000 Ft X 130% = 388 700 Ft
Az adóbevallásban szereplő összeg: 0 Ft (300 000 Ft - 388 700 Ft)


FIGYELEM: Ha a szakképzettséget igénylő és nem igénylő munkakörben is dolgozik, akkor arányosan kell számolni a mentesített keretösszeget.

2022.01.03.


Otthonfelújítási támogatás (2022.12.31.-ig)

Tekintettel arra, hogy elég sokan kerestetek meg, hogy nehézséget okoz az otthonfelújítási támogatáshoz szükséges kérelem, illetve mellékletek kitöltése, benyújtása ezért úgy döntöttem, hogy ideiglenesen kibővítem a fő profilom. Ha segítségre van szükséged, keress bizalommal az elérhetőségeim egyikén!

Részletes tájékoztatást a támogatásról az alábbi dokumentumban olvashattok:


Megjelent a nyilatkozat a gyermeket nevelők adó-visszatérítéséhez

VISSZADO nyomtatvány

VISSZADO kitöltési útmutató

Megjelent a nyilatkozat a gyermeket nevelők adó-visszatérítéséhez

A NAV online felületén már elérhető a VISSZADO-nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez. A VISSZADO-nyilatkozatot 2021. december 31-ig lehet benyújtani.

A legegyszerűbb, online benyújtás

A VISSZADO-nyilatkozat a NAV honlapján az Szja-visszatérítés ablakból a nyilatkozatra kattintva (https://szjavissza.hu), ügyfélkapus azonosítással érhető el az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) felületén (https://onya.nav.gov.hu/#!/login). A nyilatkozat kitöltéséhez az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Szja-visszatérítés csempére kell kattintani.

A mobiltelefonnal, tablettel is kitölthető VISSZADO-nyilatkozaton online

 • megadhatja az adó-visszatérítés kiutalásához szükséges adatait: bankszámlaszámát vagy postacímét, ahová kéri az utalást,
 • ellenőrizheti, hogy az adó-visszatérítéshez kapcsolódóan a NAV mely adatait ismeri,
 • nyilatkozhat arról, hogy Ön jogosult az adó-visszatérítésre.

A VISSZADO-nyilatkozatot a NAV előre kitölti a rendelkezésére álló adatokkal. A családi pótlékot folyósító szerv adatszolgáltatását követően, várhatóan november második hetétől az utalási adatokat is betölti a NAV, ezt érdemes megvárniuk azoknak, akiknek családi pótlékot folyósítanak. Ha a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs szükség.

Benyújtás papíron és az ÁNYK-val

A VISSZADO-nyilatkozat nemcsak online, hanem papíron is kitölthető, postán és személyesen is benyújtható. A nyilatkozatra használható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is. A papíros beküldéshez a nyomtatvány letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

A benyújtási határidő elmulasztása

A NAV nem utal 2022. február 15-éig kedvezményelőleget, ha nem ismeri az utaláshoz szükséges adatokat azért, mert valaki elmulasztja a nyilatkozatát benyújtani az év végéig. Ilyenkor a visszatérítéshez való jog a 21SZJA adóbevallásában érvényesíthető 2022. május 20-áig.

VISSZADO-nyomtatvány: 2021. december 31-ig nyilatkozhat az adó-visszatérítéshez

Mire szolgál a VISSZADO?

A VISSZADO benyújtásával lehet nyilatkozni

- a jogosultságról az adó-visszatérítésre,

- a kiutaláshoz szükséges adatokról (belföldi bankszámlaszám vagy postai cím).

A NAV 2022. február 15-éig kiutalja az adó-visszatérítést annak, akinek megállapítható a jogosultsága a NAV adatai alapján.


Ki jogosult adó-visszatérítésre?

Az, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult és 2021-ben összevont adóalapba tartozó vagy ekho szerint adózó jövedelmet szerzett vagy bejelentett kisadózó.

Összevont adóalapba tartozó jövedelmek például:

- munkabér,

- költségtérítés,

- ingatlanbérbeadás jövedelme,

- az egyéni vállalkozásból vagy őstermelőként szerzett jövedelem


Kinek nem kell nyilatkoznia?

Aki családi pótlékot kap, nem kell nyilatkoznia, mert az ellátást folyósító szervtől a NAV megkapja a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor az adó-visszatérítést a NAV arra a postai címre vagy bankszámlaszámra fizeti ki, ahova a családi pótlék érkezik.


Kinek kell nyilatkoznia?

Azoknak, akiknek az adatai nem állnak teljes körűen a NAV rendelkezésére ahhoz, hogy 2022. február 15-ig megkaphassák az adó-visszatérítést.

Így tehát nyilatkoznia kell annak, aki:

 • családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja, és ezért nem áll a NAV rendelkezésére a kiutaláshoz szükséges postai utalási cím vagy belföldi fizetési számlaszám.
 • magzat után jogosult várandós nő, vagy vele közös háztartásban élő házastársa. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
 • aki rokkantsági járadékban részesül, és év közben ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
 • kisadózóként bejelentett magánszemély, és nem kap családi pótlékot. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
 • máshova kéri az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.


Miről lehet nyilatkozni?

A VISSZADO-n a magánszemély nyilatkozhat

 • a családi kedvezményre jogosító gyermekek adatairól[1], azaz azoknak a gyermekeknek az adatairól, aki után családi pótlékra jogosult,
 • a várandósság tényéről, ha a családi kedvezményre magzat után jogosult,
 • a jogosultság jogcíméről, azaz arról, hogy a családi kedvezmény
  • gyermek után,
  • magzat után,
  • rokkantsági járadékban részesülőként,
  • családi pótlékra saját maga után jogosultként

illeti meg.

 • a családi kedvezményre jogosult másik fél (házastárs, közjegyzői nyilvántartásban szereplő élettárs vagy bejegyzett élettárs) adatairól,
 • az adó-visszatérítés kiutalásának teljesítéséhez szükséges adatról (belföldi fizetési számlaszám vagy postai utalási cím. A kettő közül csak az egyiket kell beírni).

A nyilatkozaton a visszatérítés alapjául szolgáló jövedelemről nem lehet nyilatkozni.


Meddig lehet nyilatkozni?

A VISSZADO-t 2021. december 31-ig lehet beküldeni.


Hogyan lehet benyújtani a VISSZADO-nyilatkozatot?

 • A legegyszerűbb, online benyújtás

A NAV által ismert adatokkal előre kitöltött VISSZADO a NAV honlapján az Szja-visszatérítés rovatból (https://szjavissza.hu), a Nyilatkozat gombra kattintva, ügyfélkapus azonosítással érhető el.

A nyilatkozat kitöltéséhez az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Adó-visszatérítés csempére kell kattintani.

November közepétől a NAV előre kitölti az utalási adatokat is, ha azok a családi pótlék adatokból a rendelkezésére állnak. Ezeket az adatokat ellenőrizni kell, és ha azok változtak vagy nem teljes körűek, a nyilatkozatot okvetlenül be kell küldeni.

Ha a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs szükség.

 • Benyújtás papíron és az ÁNYK-val

A VISSZADO papíron is kitölthető, postán és személyesen is benyújtható. A VISSZADO letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

A kitöltéshez és beküldéshez használható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is.


Mivel jár a benyújtási határidő elmulasztása?

A NAV nem utalja ki az adó-visszatérítést előlegként 2022. február 15-ig, ha a magánszemély az év végéig nem nyilatkozik, és ezért a NAV nem ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor a jogosult a 21SZJA adóbevallásában igényelheti az adó-visszatérítést 2022. május 20-ig.

Az adó-visszatérítésről további információt tartalmaznak honlapunk tájékoztatói:

https://szjavissza.hu

[1] A családi kedvezmény szabályai részletesen: nav.gov.hu, 73. információs füzet.


Adóváltozások, minimálbér és garantált bérminimum 2022. év (TERVEZET)

2021.10.28.

Tisztelt Ügyfeleink! Tisztelt Olvasóink!

Az Országgyűlés 2021.06.08-án elfogadta a jövő évtől hatályos adóváltozásokat, amelyeket az alábbiakban foglalunk össze. Emellett a kormány több a 2021-es évre vonatkozó adózási egyszerűsítést is kihirdetett.

Jelenleg még csak tervek vannak, de nagyon úgy tűnik, hogy a 200.000 forintos minimálbér meglesz, és még a 260.000 forintos garantált bérminimumon tárgyalnak, továbbá a kompenzáción. Várhatóan november közepén lesz végleges megállapodás!

Mennyi lesz a minimálbér 2022-ben?

A minimálbér 2022-ben várhatóan bruttó 200.000 forint lesz. Még a közlönyben nem jött ki, csak a sajtóból hallhattunk róla.

Mennyi lesz a garantált bérminimum 2022-ben?

A garantált bérminimum 2022-ben várhatóan bruttó 260.000 forint körül lesz, de erről még nincs végleges megállapodás.

Javaslat már van a kompenzációra. Eltörlik a 1,5%-os szakképzési hozzájárulást és a 15,5%-os szocho 13%-ra fog csökkenni.

Várhatóan november közepén lesz megállapodás.

Mi a különbség a minimálbér és a garantált bérminimum között?

Minimálbér

A törvény meghatározza, hogy napi 8 órás munka után mennyi a minimum, amit fizetni kell a dolgozónak.

Minimálbér annak adható, aki nem szakképzett munkát végez. Ez jellemzően a 9-es FEOR-ba tartozó munkakörök. Akkor is adható minimálbér, ha pl. valakinek 3 diplomája van, de éppen olyan tevékenységet végez, ami nem kötött szakképzettséghez pl. rakodó. Tehát nem azt kell nézni, hogy milyen végzettsége van a dolgozónak, hanem hogy milyen munkakört tölt be.

De ha csak ügyvezető vagy egy cégben és más szakmai munkát nem végzel, akkor ügyvezetőként elég a minimálbér is.

A minimálbér azt jelenti, hogy munkaviszonyban legalább ennyit kell adni a dolgozónak.

Részmunkaidőben természetesen időarányosan kell számolni.

Garantált bérminimum

Ez a "szakképzett minimálbér". Annak a dolgozónak kell adni, aki szakképzettséghez kötött munkát végez. Az egyéni vállalkozók jellemzően valamilyen szakképzettséghez kötött tevékenységet végeznek, tehát nekik ezzel kell számolni.

Bruttó bér, nettó bér

Először is induljunk ki a bruttó bérből, ami lehet a minimálbér vagy a garantált bérminimum és munkaviszony esetén beszélünk róla.

Ebből kell levonni a

 • 15%-os szja-t
 • 18,5%-os tb járulékot.

Ezt le kell vonni a dolgozótól, el kell utalni a NAV-nak és a maradékot kell kifizetni nettó bérként a dolgozónak.

De ezzel még nincs vége. A munkáltatónak további fizetési kötelezettsége van a bruttó bér után, ilyen a

 • 15,5%-os szociális hozzájárulási adó (jelenleg)
 • és a 1,5%-os szakképzési hozzájárulás (jelenleg).

Egészségügyi szolgáltatási járulék

2022. január 1-től az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 8.400 ft lesz (napi 280 ft).

Személyi jövedelemadó

2022-től jobban megéri átalányadózást választani, hiszen az eddigi általános 15 milliós bevételi értékhatárral szemben a mindenkori éves minimálbér tízszereséig lesz alkalmazható az átalányadó (2021-es minimálbérrel számolva ez 20.088.000 Ft). Kiskereskedelmi tevékenység esetében 100 millió helyett az éves minimálbér ötvenszerese a bevételi korlát (2021-es minimálbérrel számolva ez 100.440.000 Ft). A bevételi korlátot az eddigi szabályok szerint, az adóévet megelőző év alapján kell vizsgálni.

Az egyéni vállalkozó átalányadózó

 • bármely tevékenység esetében 40%-os,
 • a törvényben tételesen meghatározott tevékenységek (pl. építőipari szolgáltatás, fényképészet, taxis személyszállítás, fodrász) esetében 80%-os
 • kiskereskedelmi tevékenység esetében és mezőgazdasági őstermelő esetében 90%-os

költséghányadot alkalmazhat.

Az átalányadózást választó egyéni vállalkozó jövedelme adómentes az éves minimálbér felét meg nem haladó részig.

További változás, hogy 2022-től adómentes a kifizető által biztosított kizárólag emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 W teljesítményű elektromos motorral segített kerékpár magáncélú használata a személyi jövedelemadóban.

Magánszemély - villamos energiáról szóló törvény szerinti aktív felhasználóként, vagy energiaközösség tagjaként - villamos energia értékesítésből származó bevétele évi 12000 kWh energia mennyiségig szintén adómentes bevétel.

A koronavírus járvány következtében elhunytak hozzátartozóit segítő, a köztársasági elnök által létrehozott alapítványtól származó juttatás is adómentes bevételnek minősül.

Változik a kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem adózása is. A legfontosabb tudnivalókat korábbi hírlevelünkben foglaltuk össze.

25 év alattiak szja mentessége

Nemcsak a normál munkaviszonyra, de a diákmunkára és a gyakornoki állásokra is vonatkozik a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-kedvezménye, a nyugdíjprémiumot pedig az árvaellátásban részesülők is megkapják.

Azokra a 25 év alattiakra is vonatkozik az szja-kedvezmény, akik a felsőoktatásban tanulnak, ha van jövedelmük vagy fizetésük. Nekik jövőre már egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetni.

Szakképzési hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó

2022. január 1-től megszűnik a szakképzési hozzájárulás a javaslat szerint, de még törvényben nem jött ki.

A 2022. évi költségvetési törvényjavaslat megszünteti a munkáltatókat terhelő, a bérjövedelmek után fizetendő 1,5%-os szakképzési hozzájárulást.

A szakképzés kifutó rendszerében a kifizetőnek nem kell szociális hozzájárulási adót fizetnie sem a szakképzési munkaszerződés, sem a tanulószerződés alapján a tanulóknak kifizetett jövedelem után.

A saját jogú nyugdíjas személy csak az egyéb jövedelmei és a külön adózó (pl. tőkejövedelmek) után köteles szociális hozzájárulási adót fizetni, kereső tevékenységből származó jövedelme így mentes mind a társadalombiztosítási járulék, mind a szociális hozzájárulási adó alól.

13%-ra csökken a szocho 2022. január 1-től, de ez még csak javaslat, várhatóan november közepére lesz végleges szám.

Szakirányú oktatás és duális képzés adókedvezménye

2022. január 1-jétől ­- a szakképzési hozzájárulás kivezetésével ­- a tanulókkal, hallgatókkal szakképzési munkaszerződést, illetve hallgatói munkaszerződést kötő munkáltatók számára a jogszabály a jövőben a szociális hozzájárulási adóból biztosítja a korábban a szakképzési hozzájárulási kötelezettségből érvényesíthető kedvezményeket. A fizetendő szociális hozzájárulási adót meghaladó, illetve a szociális hozzájárulási adó fizetésére törvény alapján nem köteles adóalanyok az adókedvezményt visszaigénylés keretében érvényesíthetik.

Társasági adó

Szűkül azon adóalanyok köre, melyek a csoportos társasági adóalanyiságot választhatják: 2022-től már nem lehet a csoportos társasági adó alanya a nonprofit gazdasági társaság, a szociális szövetkezet, a közérdekű nyugdíjas szövetkezet és az iskolaszövetkezet.

Az adózás előtti eredményt csökkentő jogcímek közé 2022-től bekerül a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványnak adott eszköz, juttatás könyv szerinti értékének 20 százaléka, mely alapítói vagy csatlakozói vagyonrendelés esetén 40%. Ha a juttatás közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi vagy egyházi fenntartásban lévő egyetem, illetve annak fenntartója részére történik felsőoktatási támogatási megállapodás keretében, az adózás előtti eredményt csökkenti a juttatás 300%-a. A kedvezmény érvényesítéséhez továbbra is szükség van a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány igazolására. Az adózás előtti eredmény csökkentő jogcímen felül a juttatott eszköz könyv szerinti értéke és az elszámolt áfa vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek minősül.

Kapcsolódva a személyi jövedelemadóban érvényesíthető kedvezményhez, vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek minősül a munkaviszonyban álló magánszemélynek, vagy hozzátartozójának biztosított maximum 300 W teljesítményű elektromos vagy emberi erővel hajtott hagyományos kerékpár.

Általános forgalmi adó

2022-től már lehetőség lesz az adó elévülését követően is, az ok bekövetkezését követő 1 éven belül arra, hogy az adóalany az adóhatóságtól kérelmezze az eladó részére tévesen megfizetett általános forgalmi adó visszafizetését. (Az eddigiekben csak az elévülést megelőző 6 hónapon belül volt lehetőség a kérelem beadására.)

A behajthatatlan követelések áfáját is lehetőség lesz az elévülést követően, az ok bekövetkezésétől számított egy éven belül kérvényezni. További egyszerűsítő rendelkezés, hogy a behajthatatlan követelések áfájának visszatérítéséhez számos korábbi feltételt már nem kell vizsgálni.

Az Egyesült Királyságban letelepedett áfa alanyoknak új megállapodás értelmében viszonosság keretében lesz lehetőségük a magyarországi áfa visszatéríttetésére, mely tisztázza a Brexitet követő magyar-brit áfa-visszatérítési eljárások körül kialakult bizonytalanságot. Tekintettel arra, hogy Észak-Írországra továbbra is az Európai Unió joga alkalmazandó, az ottani adaóalanyok uniós szabályok alapján kérelmezhetik a korábban megfizetett magyar áfa visszatérítését. A visszaigénylésre a Brexitet követően már 2021 januárjától lehetőség van.

Helyi adók

A jogalkotó mentesíti az egészségügyi közszolgálat teljesítése során eltöltött vendégéjszaka kapcsán felmerülő idegenforgalmi adó megfizetését.

Iparűzési adónál várható a felező 2022-ben is, de még nincs róla törvény.

Ágazati különadók

2022-től megszűnik a kockázati tőkealap-kezelők, a tőzsde, az árutőzsdei szolgáltatók pénzügyi szervezetek különadó kötelezettsége.

Az energiaellátók jövedelemadójában nem kell megnövelni az adóalapot a vagyonkezelő alapítványoknak kifizetett juttatásokkal. A negatív jövedelemadó-alap elhatárolható és a keletkezést követően felhasználható a pozitív adóalap csökkentésére, első alkalommal a 2020. adóévi negatív adóalap elhatárolására lesz lehetősége az energiaellátóknak.

Adózás rendje, adóeljárási szabályok

A székhelyszolgáltatók szigorúbb szabályok alapján végezhetik tevékenységüket. Székhelyszolgáltató igénybevételének bejelentése esetén az adóhatóság megvizsgálja, hogy a székhelyszolgáltató szerepel-e a székhelyszolgáltatók nyilvántartásában. Ha a megjelölt személy nem szerepel a nyilvántartásában, az adóhatóság 15 napos határidő tűzésével az felhívja az adózót, hogy megfelelő székhelyet jelentsen be, ellenkező esetben az adószám törlésre kerül.

Az adózás rendjéről szóló törvény pontosítja a késedelemi pótlék és az önellenőrzési pótlék számítás szabályait. A késedelmi és önellenőrzési pótlék napi mértékét három tizedesjegy pontossággal kell megállapítani.

A cégautóadót és a belföldi gépjárművek adóját társaságoknak és természetes személyeknek is kerekítés nélkül forintban kell megfizetniük.

További fizetési kedvezmények a veszélyhelyzettel kapcsolatban, 2021-ben

2021. december 31-ig hat havi pótlékmentes fizetési halasztás vagy legfeljebb tizenkét havi pótlékmentes részletfizetés kérhető az adóhatóságtól, egy alkalommal, a legfeljebb 5 millió forint összegű adóra.

Fizetési nehézség esetén adómérséklés is kérvényezhető, egyetlen alkalommal, legfeljebb húsz százalékkal, de ötmillió forintot meg nem haladó mértékben, kizárólag egy adónem tekintetében. Mindkét fenti esetnél a kérelemben valószínűsíteni kell, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza.

A turizmusfejlesztési hozzájárulást nem kell megfizetni a 2021. január 1. és 2021. december 31. közötti időszakra.

A Kormány 2021. év végéig meghosszabbította a béren kívüli és egyes meghatározott juttatásokkal kapcsolatos kedvező szabályokat.

Kérdések esetén szívesen állunk rendelkezésükre.

Üdvözlettel:

Csirincsikné Donkó Beáta

DB Kontír Könyvelőiroda

Felhasznált források:

https://www.vallalkozas-okosan.hu/adovaltozasok_2022

https://abt.hu/hu/adovaltozasok-2021-2022/


Gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítése NAV tájékoztató


Gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítése 

NAV: kérdések és válaszok a gyermeket nevelők adó-visszatérítésével kapcsolatban

Forrás: www.adozona.hu

2021.10.06., 10:20 Frissítve: ma, 09:55

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gyermeket nevelőknek járó adó-visszatérítéssel kapcsolatban tájékoztatót tett közzé, illetve leggyakoribb kérdésekre adott választ honlapján.

Kiknek jár a visszatérítés?

A visszatérítés a családi kedvezményre jogosultaknak jár:

 • a gyermekük után családi pótlékra jogosultaknak, tehát a kedvezmény a gyermeket közösen nevelő szülők közül mindkettőt megilleti,
 • a családi kedvezményre magzat után, a várandósság 91. napjától jogosultaknak, és a várandós nő házastársának is.

Azok a szülők, akik 2021-ben közös háztartásban nevelik gyermeküket, családi pótlékra jogosultként igénybe vehetik a visszatérítést, függetlenül attól, hogy házasságban élnek, vagy élettársak. A visszatérítés az élettársnak is jár, aki a szülővel és annak gyermekével együtt él, ha a gyermek után ő is jogosult a családi pótlékra.
Mekkora összeget jelent a visszatérítés?
A visszafizetés felső határa a 2020 december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalma, azaz 15 százaléka. Az szja és az ekho szerint adózó szülőknek külön-külön, legfeljebb 809 ezer forintot térít vissza az állam. A gyermeket nevelő katás vállalkozók a 2021-es tételes adójuk egynegyedét kaphatják vissza.
Hogy vehető igénybe a visszatérítés?

1. Automatikusan

Nincs teendőjük azoknak, akik jogosultak a visszatérítésre és

 • a 2021-ben megszerzett jövedelmükre vonatkozó adatok a munkáltatótól/kifizetőtől és
 • a kiutaláshoz szükséges belföldi bankszámlaszám vagy postai cím a családi pótlék folyósítási adatokból

a NAV rendelkezésére áll. A NAV számukra 2022. február 15-éig automatikusan utalja a visszatértést.
2. Nyilatkozat benyújtásával
A katások és azok, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatait nem ismeri a NAV, 2021. december 31-ig nyilatkozatot tehetnek. Ha határidőben nyilatkoznak, 2022. február 15-éig ők is megkapják a visszatérítést.
Aki határidőben nem nyilatkozik, a visszatérítést a személyijövedelemadó-bevallásban érvényesítheti.
A nyilatkozatot a "VISSZADO" nyomtatványon 2021. október 31-étől december 31-éig lehet elektronikus úton vagy papíron megtenni.
3. Adóbevallásban

Azoknak a jogosultaknak, akiknek a jövedelméről a NAV-nak nincs információja, például az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülőknek és azoknak, akik az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után maguk fizetik az szja-t, automatikusan nem utal a NAV, ők önállóan elkészített bevallásukban igényelhetik a visszatérítést.
Miből derül ki, hogyan számolta ki a NAV a visszatérítést?
A NAV a visszatérítést 2022. február 15-éig kiutalja és azt az érintettek bevallási tervezetében feltünteti, így követhető a számítás.
Részletes információk
A gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséről szóló kormányrendelet alapján részletezett szabályokat és a teendőkre vonatkozó tájékoztatást elolvashatja a NAV honlapjának szja-visszatérítés rovatában (https://nav.gov.hu/nav/ado/szja/szja_visszaterites/szja_visszaterites20211001.html#gyik ), illetve az Adózóna "Gyermeket nevelőknek járó adó-visszatérítés: mutatjuk a részleteket" című cikkében.


Szociális hozzájárulási adó

Változik a vállalkozók után fizetendő szocho alapja

2021. július 1-jétől a középfokú végzettséget nem igénylő tevékenységet végző vállalkozók szociális hozzájárulási adójának (szocho) alapját legalább a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér összege alapján kell kiszámolni.[1] Korábban a szochoalap megállapításakor ezeknél a vállalkozóknál a tárgyév első napán érvényes minimálbért kellett figyelembe venni. [2]

Nincs változás, ha a társas vállalkozó főtevékenysége vagy az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igényel. Ekkor minimálbér alatt - ahogyan eddig is - a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összegét kell érteni.

Ha azonban a társas vállalkozó főtevékenysége, az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége nem igényel középfokú iskolai végzettséget, középfokú szakképzettséget, akkor az új szabályok szerint a minimálbéren a tárgyhónap első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegét, azaz jelenleg 167 400 forintot kell érteni, szemben a korábbi 161 000 forinttal, ami az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér volt.

[1] Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2021. évi LXIX. törvény 88. § g) pontja szerint. Hatályos: 2021. június 10-től.

[2] A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (Szocho tv.) minimálbér-fogalmának változása miatt (Szocho tv. 34. § 11. pontja).

Forrás: www.nav.gov.hu


Kötelező bérminimumok (2021.02.01.-től)

Minimálbér

Havibér teljes munkaidőben            167 400 Ft

Hetibér                                                 38 490 Ft

Napibér                                                  7 700 Ft

Órabér                                                       963 Ft

Garantált bérminimum

Havibér teljes munkaidőben             219 000 Ft

Hetibér                                                 50 350 Ft

Napibér                                                 10 070 Ft

Órabér                                                     1 259 Ft


Egyszerűsített foglalkoztatás (2021.02.01.-től)

Minimálisan kifizetendő bérek:

- Szakképzettséget nem igénylő munkakörök esetén: a minimálbér (963 Ft) 85%-a, azaz 819 Ft/óra

- Szakképzettséget igénylő munkakörök esetén: a garantált bérminimum (1 259 Ft) 87%-a, azaz 1 095 Ft/óra


DB Kontír Könyvelőiroda
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!